vineri, iunie 14, 2013

Cubul Rubik - o jucarie faimoasa

  Cred ca putini sunt cei ce nu au avut macar o data in casa un cub Rubik. Chiar si astazi, cand tehnologia ne-a invadat vietile si jucariile sunt din ce in ce mai sofisticate, copiii sunt fascinati de cubul magic cu 6 culori. 
  Inventatorul sau , sculptorul si profesorul de arhitectura maghiar ,  Ernő Rubik , nu cred ca s-a gandit in momentul in care a creat jucaria ca aceasta va face inconjurul lumii. 
Din 1974 si pana in prezent, Rubik s-a vandut in peste 300 milioane de exemplare.
  In ultimii ani, producatorii de jocuri pentru calculator au scos pe piata jocuri multidimensionale virtuale ce permit manevrarea unui cub Rubik tetradimensional care fizic, nu poate fi construit.
Impatimiti ai jocului, au dezvoltat algoritmi de rezolvare rapida a jocului. In intreaga lume se desfasoara anual competitii in care magica jucarie este vedeta incontestabila.


  Recordul mondial  ii apartine australianului Feliks Zemdegs, care pe 25 iunie 2011 in cadrul competitiei Melbourne Winter Open a obtinut un timp  de 5,66 pentru o singura incercare, respectiv 7,64 secunde pentru timp mediu din 5 incercari.

  Romania se poate mandri si ea cu  "speedcuberi" foarte buni , unul dintre ei fiind Cristian Antoniu Leana , ce a stabilit anul trecut in cadrul competitiei de la Bacau Open 2012 , doua recorduri nationale. Timpii stabiliti de acesta au fost 11,88 secunde pentru o incercare si 12,35 secunde timpul mediu din 5 incercari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu