joi, februarie 13, 2014

Pastrarea si intretinerea bijuteriilor

  V-am vorbit de atatea ori despre bijuterii, pietre pretioase, v-am prezentat multe modele de bijuterii dar niciodata nu v-am vorbit despre pastrarea si intretinerea lor.
O grija sporita in manevrarea, pastrarea si curatarea bijuteriilor voastre va poate garanta bijuterii stralucitoare si frumoase o perioada foarte lunga de timp. Indiferent ca este vorba despre bijuterii confectionate din ceramica, lemn, sticla sau bijuterii pretentioase din perle naturale, aur, argint, pietre pretioase sau semipretioase felul in care le ingrijiti, trebuie sa fie acealasi. 
In primul rand, din experienta va spun, ca bijuteriile se pastreaza cel mai bine in casete de bijuterii speciale, captusite in interior cu materiale textile. Alegeti marimea casetei in functie de cantitatea de bijuterii pe care trebuie sa le depozitati. Sunt foarte practice casetele cu multe compartimente, chiar etajate in cazul in care aveti multe bijuterii confectionate din materiale diferite. 
Ideal ar fi sa aveti o caseta mare, compartimentata pentru bijuteriile pe care le purtati mai rar si o alta caseta mai mica, in care sa va asezati seara bijuteriile pe care le purtati zilnic sau in orice caz foarte des.
In caseta cea mare, e recomandat sa sortati bijuteriile in functie de materialele din care sunt confectionate si sa le asezati in compartimente diferite.  Spre exemplu, evitati sa asezati perlele in acelasi compartiment cu bijuterii metalice pentru ca se pot zgaria foarte usor. Acelasi lucru e valabil si pentru diamante. Puteti achizitiona pentru perle , diamante sau alte pietre ce se pot zgaria usor saculeti din catifea sau alte textile moi si sa le ambalati individual inainte de a le aseza in caseta pentru bijuterii.

Iata un model de caseta de bijuterii  spatioasa si foarte practica : 

Este o caseta eleganta , captusita in interior. Contine si o minicaseta pentru calatorii pe care o puteti utiliza cum va spuneam mai devreme si pentru bijuteriile pe care le purtati foarte des.
  Pe langa pastrarea in conditii corespunzatoare, mai sunt cateva reguli ce trebuiesc respectate .
Nu aplicati niciodata parfum pe podoabele voastre indiferent de materialul din care sunt confectionate. De-a lungul timpului, am observat ca foarte multe femei au obiceiul de a-si pune bijuteriile dupa care isi amintesc ca nu s-au parfumat si pulverizeaza parfum peste bijuterii. Ordinea corecta este : aplicarea parfumului, astptare cateva secunde , un minut chiar  si  dupa aceea punerea bijuteriilor.
Perlele, e bine sa le stergeti cu o carpa din bumbac umeda dupa ce le-ati purtat pentru a indeparta urmele de transpiratie, cosmetice, praf. 
Pietrele semipretioase  opace, cum ar fi turcoazul, onixul , etc. nu le stergeti cu detergenti, sapun sau alte substante chimice. Sunt pietre poroase, pe care agentii chimici le pot ataca, schimbandu-le culoarea. E de ajuns sa le curatati tot cu o carpa umeda.
Bijuteriile din metale pretioase (aur, platina) e recomandat sa le duceti la curatat profesional , la un bijutier in cazul in care vi se par prea matuite, prea murdare. In rest, le puteti lustrui cu o carpa moale imbibata in apa in care ati dizolvat putin sapun delicat. 
Argintul, pentru a-i reda stralucirea, lustruiti-l tot cu o carpa moale de bumbac. Tot din experienta, va spun ca argintul se pastreaza cel mai bine, fara a-si schimba culoarea, prin purtare frecventa, evitand binenteles contactul cu sustante chimice puternice. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu