marți, septembrie 16, 2014

Nu vreau explicații, nu accept scuze

Da domnilor guvernanți, nu vreau explicații (nu mai am răbdarea de a le asculta) și nu accept nici scuze.
De ce sunt astăzi supărată? Pentru că astăzi am fost cu fiul meu la școală - clasa a II -a - emoții, flori, pupici, bucuria reîntâlnirii cu doamna învățătoare, un om minunat, un dascăl extraordinar. 
Trecând dincolo de acest tablou care multora dintre voi vă e familiar, discuția purtată cu doamna învățătoare în particular, după ceremonia de începere a anului școlar, mi-a accentuat sentimentul de revoltă pe care îl resimt de multă vreme la adresa celor ce de mai bine de 20 de ani se prefac că muncesc la conducerea acestei țări. Cum să nu te revolți când vezi în ochii unui dascăl lacrimi și dezamăgire pentru că astăzi, pentru prima oară, nu și-a așteptat copiii cu manualele pe bancă, nu a mai avut parte de curiozitatea și entuziasmul copiilor la prima deschidere a manualelor? Pentru unii poate părea un fleac. Pentru cei ce niciodată nu au făcut ceva cu pasiune, aceste lucruri pot părea ceva banal, de neluat în calcul, dar nu sunt nici banale, nici de trecut cu vederea. 
Soluții vor găsi dascălii noștri - vor apela la manualele din anii trecuți - așa cum le-a sugerat și stimabilul domn ministru Pricopie cu seninătatea specifică politicienilor români care niciodată nu consideră că au vreo vină. Dar surpriză , domnule ministru, în ochii mei și ai multor altora sunteți vinovat dumneavoastră, predecesorii dumneavoastră (cu toții ați pus umărul la transformarea în ruină a învățământului românesc) și mulți alții pe care nu mă voi obosii să ii menționez aici , sunteți vinovați de incompetență , de nepăsare. 
Într-o altfel de societate, la această oră, primul ministru ar fi căutat sau cel mai probabil ar fi găsit deja, un înlocuitor pentru ministrul învățământului care și-ar fi dat demisia fără să clipească. 
Și apropo de primul ministru pentru că nici dumnealui nu e în afara acestei mascarade ieftine numită politică românească - unde toată lumea are discurs de nota 10, toată lumea are o scuză, toată lumea acuză, toată lumea știe ce ar fi bine dar când le vine rândul să facă ceva, dorm la figurat dar și la propriu.
Spuneați domnule prim ministru astăzi la Târgu Jiu : "nu mai există niciun elev care să nu știe să folosească o tableta, un telefon, un computer". Uite că mă văd nevoită să vă contrazic deși nu sufăr de mania contrazicerii și nici nu dețin adevăruri absolute. Ați fi surprins să aflați câți copii din școlile României nu au atins în viața lor un computer. Pentru mulți, singurul lor contact cu o asemenea mașinărie a fost la orele de TIC din școală asta în cazul fericit în care școala e dotată cu așa ceva.
Nu sunt împotriva tehnologiei și evoluției, să nu fiu înțeleasă greșit, dar obligatoriu când veți termina manualele acestea atât de mult disputate să nu uitați cumva de formatul clasic, tipărit pentru că în multe colțuri ale României, pentru mulți copii, pentru mulți ani de acum încolo, manualele clasice vor fi singura soluție. Înțeleg ideea de reformă, înțeleg necesitatea evoluției dar din păcate mai avem drum lung de străbătut. Dumneavoastră spuneți că nu credeți că mai există copii care nu au un telefon cu conexiune la internet. Eu vă spun că există copii mulți care au văzut cum arată o toaletă și au învățat cum se folosește abia când au mers la școală. Asta e valabil pentru cei ce au ocazia de a merge la o școală dotată cu toalete reale, nu latrina din fundul curții care le comună pentru că o au și acasă. Nu vorbesc din auzite asta să fie clar. Locuiesc într-o comuna destul de mare și zic eu destul de evoluată a acestei țări și ceea ce afirm sunt doar realități ale unei vieți trăite în ultimii 4 ani în această comunitate. Astăzi au fost bieți părinți în jurul meu care mă întrebau ce sunt manualele digitale. În momentul în care au înțeles că pentru acele manuale copilul are nevoie de un computer, o tabletă, a căzut cerul peste ei. Nu pentru că nu și-ar dori ca micuții lor sa evolueze, să învețe să folosească un computer ci pentru că în familiile lor, achiziționarea unui computer e un efort financiar mult prea mare. Unii au reușit să achiziționeze un laptop sau un computer prin cupoanele acelea de 200 de euro venite de la minister dar ce te faci când ai 4 copii la școală și toți au nevoie de acel calculator? 
Ar mai fi multe de spus și de acum încolo le voi spune fără perdea aici pe blog sau oriunde voi avea ocazia. N-am să mă mai fac că plouă pentru că m-am convins că fiecare trebuie să pună umărul cu ce poate la schimbarea felului în care suntem tratați noi și copiii noștri. Nu vreau să mai am răbdare cu politicieni amorțiți și adormiți , nici cu funcționari plictisiți care au senzația că îmi fac un serviciu în momentul în care îmi răspund la o întrebare. Am pretenții ca cetățean și contribuabil la fel cum tu stat român ai pretenții ca eu să fiu corect, să îți plătesc taxele la timp.
Și să nu uit : vreau demisii, vreau să văd că cei vinovați de toată harababura asta din sistem plătesc cu funcții și chiar mai mult dacă au încălcat legea.


Articole pe aceeași temă pe bloguri :

CINE RASPUNDE PENTRU FALIMENTUL INVATAMANTULUI ROMANESC ?

7 comentarii:

 1. ufff, eu nu am copil la scoala dar tot ce ai scris imi dau seama ca e adevarat si dureros; exista copii care poate nu mai stiu cum arata o ciocolata si plagiatorul tarii crede ca toti stiu sa foloseasca telefonul si iti pun selfie-uri pe facebook. Discriminare pe fata. Le ia dreptul la scolarizare si la o copilarie in care sa resimta cat mai putin diferentele dintre bogati si saraci

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da Cristina, e dureros. Cei de la minister au promis că în 2 săptămâni vom avea manualele atât în format tipărit cât și digital. Sincer, nu cred că va fi respectat termenul. Sunt convinsă ca dascălii vor reuși să își facă treaba și fără manualele lor atât de lăudate și inexistente dar nu poți fi calm când vezi că se găsesc soluții pentru tot felul de tâmpenii dar nu se găsesc soluții pentru copii și educația lor.

   Ștergere
 2. azi am auzit si eu de remarca asta care mi a aratat clar ca guvernantii nostri traiesc in alta lume, numai a lor. si chiar daca stiu si pot si au astfel de gadgeturi, de ce este educatia prin intermediul lor mai benefica decat cea clasica?
  offf, ca adult e greu sa te mai bucuri cu adevarat chiar si de prima zi de scoala.
  sa aveti totusi un an scolar frumos!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru mesaj și pentru urare! Cu siguranță va fi un an frumos :)

   Ștergere
 3. poate vor să facă școala obligatorie doar pentru cei care-și permit tablete. să revenim la momentul ăla, în care doar cei bogați aveau parte de educație și restul n-aveau nici o șansă.
  sau poate e atât de obtuz încât nici nu-și poate imagina că unii de-abia își permit haine și mâncare.
  sau poate e doar o șaradă cu final prost.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ştiu ce e în mintea lor Cami dar finalul nu va fi cu siguranţă unul bun şi corect pentru toţi.

   Ștergere
 4. Au trecut 2 saptamani timpul in care premierul Victor Ponta a promis ca se rezolva problema manualelor din invatamant. In conferinta de presa chiar a amenintat ca Ministrul Pricopie o sa-si piarda scuanul daca nu se rezolva cu manualele in cel mult doua saptamani.
  Oare a demisionat Pricopie si nu stim noi sau a fost inlocuit si nu stim noi? Ori este inca o minciuna marca coabitacul Ponta care face orice ca sa ne prosteasca sa-i dam votul?

  RăspundețiȘtergere