miercuri, mai 06, 2015

Lucruri pe care le poti invata de la copii

Paulo Coelho spunea ca "Un copil te poate invata 3 lucruri : sa fii fericit fara nici un motiv, sa fii mereu ocupat cu ceva si sa stii cum sa ceri cu toata puterea ceea ce iti doresti. "
 Din experienta mea ca parinte, cred ca un adult poate invata mult mai multe lucruri de la copiii din jurul sau. 
  Venim pe aceasta lume inzestrati cu tot ceea ce avem nevoie , cu toate calitatile unui om perfect si fericit, dar pierdem o multime din aceste lucruri bune pe masura ce ne maturizam si ne confruntam cu lumea ce nu e asa frumoasa si perfecta cum ne-o imaginam cand eram copii. Ca adult cuprins de griji, stresat in permanenta de tot felul de nimicuri, uiti sa te joci, uiti uneori chiar sa zambesti. Numai in preajma unui copil vei invata sa te bucuri de un fluturas colorat , de o floare parfumata, de un balon, un avion din hartie sau un zmeu multicolor inaltat pe cer intr-o zi senina de vara. 
  Copiii reusesc sa vada frumusetea in tot ceea ce ii inconjoara. Spre exemplu , daca pentru tine ca parinte catelul ciufulit si prafuit de la coltul strazii este urat , cu siguranta copilul tau va vedea in el cel mai frumos si amuzant catel. 


  Copiii stiu sa primeasca tot ceea ce li se ofera cu bucurie, stiu sa fie fericiti. Noi adultii , in goana noastra dupa viata perfecta nu mai avem puterea de a ne bucura de micile reusite sau de micile gesturi sau lucruri ce le primim. Pentru copiii nostri si o simpla imbratisare sau un zambet pot fi motiv de bucurie. 
  Copiii stiu sa se exprime liber. Uneori replica pe care ai primit-o din partea unui copil poate nu iti e pe plac, dar te-ai gandit vreodata ca in spatele acelei replici nu e decat un spirit liber , nealterat de temeri, reguli si norme? 
  Copiii iubesc neconditionat si daruiesc din inima. Poate lumea ar fi un loc mai bun daca am reusi sa pastram in noi aceasta iubire neconditionata si dorinta de a darui fara sa asteptam nimic in schimb si atunci cand devenim adulti.
  Copiii nu stiu sa isi faca griji pentru ziua de maine. Pentru ei , conteaza doar azi, visele de azi, bucuriile de azi, jucariile pe care le au azi, jocurile cu samurai sau alti eroi legendari pe care le-au jucat azi cu prietenii lor. Maine, pentru ei nu are sens.  
  Tu, cititorule , cand ai avut ultima oara curajul de a visa cu ochii deschisi fara sa te gandesti la ziua de maine? :)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu