joi, august 13, 2015

Jocuri si jucarii

Jocul este esential pentru copii. Prin joaca, acestia isi pot descoperi anumite aptitudini, pot invata lucruri despre lumea ce ii inconjoara, se dezvolta fizic si mental. 

Chiar daca majoritatea copiilor descopera la un moment dat jocurile online si au tendinta de a renunta la jucariile clasice, parintii ar trebui sa le cumpere in continuare jucarii si sa ii incurajeze sa se joace. Inainte de a cumpara o jucarie, parintele ar trebui sa se gandeasca daca acea jucarie e potrivita pentru varsta copilului si daca ea  poate contribui la dezvoltarea si evolutia copilului, daca se potriveste cu caracterul copiluilui, cu preferintele lui.

Jucariile pot fi impartite in mai multe categorii, in functie de rolul lor in dezvoltarea copilului.
Jucarii pentru dezvoltare fizica - biciclete, trotinete, role, minge si orice alte jucarii ce stimuleaza miscarea, reflexele si ajuta la dezvoltarea musculara.
Jucarii senzoriale - acele jucarii ce stimuleaza vederea, simtul tactil, auzul etc. In aceasta categorie se incadreaza jucariile muzicale, jucariile pentru nisip etc.
Jucariile ce stimuleaza atentia, concentrarea , logica. Este vorba despre jocuri cu constructi, sah, puzzle, rubik etc.
Jucarii pentru dezvoltare creativa cum ar fi argila, creioanele colorate, vopselele, margelele. Constat cu stupoare in fiecare zi ca toate jucariile se muta in online. De la banala minge pana la celebrul lego sau trenuletul pe sine , toate s-au transformat in jocuri online. Aici intervine marea provocare pentru parinte. Sa iti convingi copilul ca un lego online nu e egal cu imbinarea piesa cu piesa a unui lego clasic, ca a juca o partida de sah cu un jucator real , pe o tabla reala e mult mai interesant comparativ cu un joc de sah online. Nu e treaba usoara, dar se poate. 
 Cu rabdare si prin puterea exemplului, orice copil poate fi provocat sa alerge, sa picteze , sa construiasca un castel din nisip, sa insire margelute pe o ata, sa imbine piesele unui puzzle, sa monteze sinele unui trenulet , sa cante.


cutiuta-cu-povesti.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu