joi, iunie 02, 2016

Octavian Paler - nascatorul de cuvinte

2 iulie 2016...astăzi, Octavian Paler ar fi aniversat 90 de ani...unul dintre cei mai profunzi gânditori și oameni de cultură români ai ultimului secol. Născător de cuvinte, scrieri și cugetări...cugetări despre care fiul său, spunea că sunt "modul lui de a dialoga cu lumea."
Intr-un interviu, Paler era intrebat : "Ce fel de om sunteți?" Răspunsul său : "Ce fel de om sunt? V-am spus: contradictoriu. Nu pot să scriu dacă nu mă descriu. Și totuși, in relațiile cu lumea, am mereu o barieră in față. Sunt prea introvertit și cu o susceptibilitate bolna­vi­cioa­să. Din cauza aceasta, mi-am fă­cut foarte greu prieteni, deși am tânjit toată viața să reușesc. Aici se află, probabil, principalul meu eșec. 

Altele mi le pot explica și, de aceea, le suport mai ușor. Adevarul e că nu-mi ajung mie insumi, ceea ce la un lup singuratec, care nu poate sta nici in haită, nici departe de ea, e o sursă de continuă și nesuferită melancolie. Sunt timid, dar si impulsiv, vanitos, dar con­știent că nu există vanitate inte­li­gentă. N-am farmec in șuete, devin patetic când nu trebuie, nu știu să spun bancuri. Asta mă face stângaci și rigid in societate și explică de ce viața mea mondenă e extrem de săracă și searbădă".
Vă las cu o mică parte din scrierile și cugetările genialului OM Octavian Paler...să vă fie ziua și mintea luminate prieteni...


carturesti.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu