vineri, iulie 27, 2018

Moduri în care jocurile video ne afectează creierul

 Jocurile video sunt peste tot. Cu copiii care încep să joace jocuri simple pentru iPhone, la vârsta de doi ani, dependența de jocuri video a devenit o problemă. Jocurile video ne pot afecta creierul în moduri surprinzătoare și nu neapărat negative.

1. Consolidarea relațiilor între frați
   În 2015, Universitatea Brigham Young a realizat un studiu pentru a determina modul în care jocurile video jucate împreuna, au  influențat relațiile între frați. La studiu au participat frați care au relatat cât de des au jucat jocuri video, cât de des s-au jucat cu frații lor, cât de des au avut conflicte cu frații lor .  Cercetătorii au cerut participanților la studiu să numească primele trei jocuri pe care le-a plăcut să le joace cu frații lor. Rezultatele au surprinzătoare.   
 Frații care au jucat împreună jocuri video violente au avut conflicte mai mici în viața de zi cu zi. Acest lucru se opune majorității cercetărilor în domeniul jocurilor video care afirmă că jocurile violente, cresc agresivitatea. Dar trebuie să luăm în considerare contextul. De cele mai multe ori, frații se apără reciproc împotriva adversarilor violenți. Este greu să rămâi supărat pe fratele tău mai mic când îți amintești că ți-a salvat viața în Halo. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că jocurile video au sporit afecțiunea între frați datorită experiențelor comune. 'Prin imersiunea în lumea jocurilor video, frații pot împărtăși experientele, pot juca împreuna și își pot consolida legăturile.', a explicat cercetătoarea Sarah Coyne. Cercetătorii susțin ca jocurile video împreuna pot fi un nou mod de a întări relațiile fraților mai mult ca niciodată

2.Efectul trecătorilor
   Efectul trecătorilor este unul dintre cele mai întunecate lucruri pe care oamenii le fac în mod natural, instinctiv.
Psihologii au constatat că, dacă există mai mulți oameni într-o anumită zonă, devine mai puțin probabil ca unul dintre ei să ajute o persoană aflată în dificultate. Majoritatea oamenilor presupun că altcineva din apropiere va avea grijă de această problemă. Un studiu realizat de Universitatea din Innsbruck a constatat că efectul trecătorilor se întâmplă de asemenea în jocurile video și poate persista după terminarea jocului. Când există mai multe caractere care nu pot fi redate (NPC), jucătorii sunt mai puțin susceptibili de a ajuta alte NPC-uri. Cercetările au demonstrat că, chiar dacă prezența altor persoane este imaginară, oamenii sunt încă mai puțin dispuși sa ajute. Participanții la studiu au fost rugați să joace Counter-Strike: Condition Zero în două grupuri: Unii sa joace ca membrii în echipa de poliție împotriva unei echipe teroriste și unii ar juca singuri, ca ofițeri de poliție care încearcă să oprească un terorist. După ce jocul sa terminat, participanții au fost rugați să asiste un student care încearcă să-și finalizeze propriul proiect. Ei au fost întrebați cât timp ar fost dispuși să consume pentru a-l ajuta pe student. Participanții care au jucat singuri au fost dispuși să dedice mai mult timp pentru a-l ajuta pe student decât cei care au jucat în echipe. Echipa imaginară încă mai exista în mintea jucătorilor, în ciuda faptului că jocul se încheiase.

3.Sensibilitatea morala
  Jocurile video de moralitate sunt o idee relativ nouă. În joc, poți alege să fii bun sau rău, iar alegerile tale afectează sfârșitul jocului. La începutul anului 2016, jocuri precum BioShock și Undertale au devenit populare. Ideea că întreaga poveste a jocului se va schimba cu fiecare decizie este atrăgătoare pentru jucători. Dar cum va afecta comportamentul? Ca întotdeauna, știința are răspunsul. Un studiu condus de Universitatea din Buffalo a examinat efectele de a fi buni sau răi într-un joc video. Ei au cerut participanților să joace un joc de shooter  fie ca ofițer de poliție, fie ca un terorist. Jocul i-a informat pe jucători despre motivațiile și obiectivele personajelor. După meci, participanții au completat un chestionar privind fundațiile morale și li s-a cerut să-și evalueze vinovăția și rușinea cu privire la ceea ce făcuseră. Participanții care au jucat teroristul au avut reacții de vinovăție și rușine. Acest lucru a surprins cercetătorii deoarece ei se așteptau ca jucătorii să devină indiferenți la violență și încălcări morale. Toți jucătorii care au experimentat intenții rele ca personaj de joc video au devenit de fapt mai sensibili la răul din jur. 

4. Desensibilizarea la moarte
  Jocurile video deschid noi lumi și ne lasă să experimentăm lucruri care ar fi de neconceput în viața reală. În jocurile video, salvăm lumea, jucăm rolul eroului și mergem într-o lume fantastică pe care nu am crezut-o niciodată posibilă. Putem crea imperii, salva sau răsturna națiuni și descoperim adevăruri despre lume și despre noi înșine. Putem chiar să murim și să ne întoarcem la viață - în mod repetat. În unele jocuri, moartea personajelor este esențială pentru poveste. Un studiu realizat de Universitatea Auburn a examinat corelația dintre jocurile video violente și capacitatea de sinucidere. Capacitatea de sinucidere este definită ca 'abilitatea de a depăși teama de moarte și de toleranța la durere pentru a se sinucide'. Teoria studiului a fost că jocul video violent desensibilizează jucătorii în fata morții și crește curajul lor în ceea ce privește sinuciderea.  Odată ce un participant a finalizat un joc video violent, efectele au rămas cu ei. Oamenii care au jucat mai multe jocuri video violente au avut mai puțină teamă de moarte, dar nu și o creștere a toleranței la durere. Țineți minte că acest studiu nu spune că oamenii care joacă jocuri video violente se vor sinucide. Pur și simplu înseamnă că ei sunt mult mai confortabili cu ideea de moarte decât alții.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu